Domeniul construcțiilor este unul guvernat de o serie de reguli stricte, stabilite atât pentru evitarea unor abuzuri din partea diferitelor părți implicate, cât și pentru a oferi posibilitatea unei informări cât mai cuprinzătoare, astfel încât procesul dorit să se desfășoare facil și fără întârzieri. În acest context, un document esențial este certificatul de urbanism, care furnizează informații cruciale despre reglementările urbanistice în vigoare pentru o proprietate specifică destinată unui proiect de construcție. Acest act joacă un rol vital în clarificarea cerințelor legale și de planificare necesare înainte de demararea lucrărilor.
Obținerea certificatului de urbanism este un demers obligatoriu, fără de care nu se poate elibera autorizația de construcție. În același timp, acesta oferă persoanelor ce doresc să finalizeze un proiect arhitectural o serie de informații utile pentru evitarea unor probleme legale sau a unor întârzieri costisitoare.
Prezentul articol se adresează persoanelor fizice și juridice care intenționează să desfășoare lucrări de construcție sau renovare. În cadrul acestuia, cei interesați vor afla definiția detaliată a certificatului de urbanism și funcțiile esențiale pe care le îndeplinește acest document. De asemenea, se va descoperi procedura de obținere a documentului, precum și importanța lui în demersul de autorizare a construcțiilor și în proiectarea clădirilor.
1. Ce este certificatul de urbanism – informații definitorii despre un act important pentru domeniul imobiliar
Poză de Matt Seymour pe Unsplash.com
Un certificat de urbanism este în definiție un document oficial, esențial pentru buna desfășurare a activităților imobiliare și de construcții din România. Cu ajutorul acestuia, persoanele interesate au la dispoziție o serie de informații utile în legătură cu reglementările urbanistice ce se aplică unui anumit tip de teren, pe suprafața căruia urmează să fie ridicată o construcție, sau unde este nevoie de renovarea extinsă a unei proprietăți imobiliare.
Cunoașterea unor aspecte legale privitoare la termenul de eliberare a certificatului de urbanism, perioada de valabilitate, cine și cum poate solicita un astfel de document, oferă posibilitatea evitării unor situații problematice, ce pot apărea pe parcursul desfășurării proiectului.Totodată, grație acestor informații, vei putea ști ce este un certificat de urbanism și cum îți poate fi de folos acesta.
1.1. Definiția termenului de certificat de urbanism
Ce înseamnă un certificat de urbanism și cine îl eliberează? Definiția termenului de certificat de urbanism poate fi realizată prin luarea în considerare a legislației ce reglementează domeniul construcțiilor din România, importantă în acest sens fiind Legea numărul 50 din 1991 cu completările ulterioare și Ordinul numărul 1943 din 2001, ce oferă normele metodologice de aplicare a acesteia și de autorizare a lucrărilor din construcții. Pe baza acestor reglementări, certificatul de urbanism poate fi definit drept un document oficial eliberat de autoritățile locale prin intermediul căruia acestea transmit persoanelor interesate regimul juridic, economic și tehnic al unui teren sau imobil.
Certificatul de urbanism, de unde se obține – Obținerea acestui document reprezintă un pas obligatoriu pentru eliberarea autorizației de construire sau de desființare a unei clădiri. Informațiile din cuprinsul lui surprind elemente precum reglementările urbanistice aplicabile, cerințele și restricțiile pe care proprietarul este obligat să le ia în considerare, avizele și acordurile necesare pentru demararea proiectului în legalitate. Practic, acest document nu este o aprobare pentru debutul proiectului, ci, mai degrabă, un ghid util pentru atingerea conformității legale și urbanistice a lucrărilor ce urmează să fie executate.
1.2. Funcțiile îndeplinite de certificatul de urbanism
Certificatul de urbanism este un document esențial ce îndeplinește numeroase funcții în cadrul domeniului construcțiilor din România. Pe lângă rolul informativ, util persoanelor ce îl solicită, acest act este o piesă centrală a mecanismului de reglementare urbanistică datorită rolurilor esențiale îndeplinite:
- Oferirea de informații legate de regimul urbanistic și juridic al terenului – Proprietarii de terenuri și dezvoltatorii imobiliari pot folosi certificatul de urbanism pentru a afla detalii legate de destinația unui teren, condițiile de folosire ale acestuia și restricțiile existente;
- Document premergător pentru obținerea autorizației de construcție – Conform reglementărilor legale, în conținutul unui certificat de urbanism trebuie să fie o autorizație de construcție, care poate fi solicitată numai după obținerea lui. Mai mult de atât, documentul este și un ghid util pentru obținerea autorizației de construcție, deoarece are în cuprinsul lui condițiile obligatorii pentru eliberarea ei;
- Prezentarea condițiilor tehnice și economice ale unui proiect de construcție – Documentul cuprinde elemente utile pentru desfășurarea unui proiect de construcții, cum ar fi procentul de ocupare a terenului, coeficientul de utilizare și înălțimea maximă a construcțiilor. Pe baza acestor informații, se poate obține garanția respectării Planului Urbanistic General (PUG) și a Planului Urbanistic Zonal (PUZ) al unei localități;
- Prevenirea unor conflicte legale – Prin intermediul informațiilor prezente în certificatul de urbanism se pot evita anumite probleme de ordin legal ce ar putea întârzia sau chiar stopa un proiect de construcții.
2. Procedura de obținere a certificatului de urbanism – cine poate solicita un certificat de urbanism
Obținerea certificatului de urbanism reprezintă un pas obligatoriu și util pentru executarea unor lucrări de construcții, cunoașterea procedurii fiind utilă persoanelor ce intenționează să înceapă un astfel de proiect. Având în vedere, că fără acest document nu se poate solicita eliberarea autorizației de construcție, deținerea unor informații cu privire la actele necesare și la pașii ce trebuie să fie parcurși pentru obținerea certificatului de urbanism este obligatorie.
2.1. Actele necesare pentru obținerea unui certificat de urbanism pentru construire
Planurile unui certificat de urbanism implică o serie de acte importante, și de aceea este necesar să te interesezi în prealabil ce acte trebuie să strângi pentru un certificat de urbanism. Persoanele fizice sau juridice care intenționează să solicite eliberarea unui certificat de urbanism de către o autoritate locală trebuie să aibă la dispoziție o serie de acte și documente ce vor fi înaintate către respectiva autoritate. Spre exemplu, un plan de situație pentru un certificat de urbanism necesită acordul Oficiului Județean de Cadastru, Geodezie și Cartografie și trebuie să aibă scara de 1:5000 până la 1:500.
Numărul și tipul acestora poate varia în funcție de cerințele locale, dar și de tipul și amploarea proiectului:
- Cerere tip ce cuprinde datele de identificare ale solicitantului și ale terenului sau imobilului;
- Actul ce dovedește proprietatea asupra terenului și a imobilului;
- Extrasul de carte funciară actualizat;
- Planurile de situație topografice și cadastrale;
- Dovada plății taxei administrative de eliberare.
În afara acestor acte este posibil ca o anumită autoritate locală să solicite și prezența altor documente, în funcție de împrejurări: certificatele de urbanism pentru terenurile învecinate (pentru evaluarea impactului proiectului asupra zonei), documentația tehnică de urbanism (planuri preliminare, schițe arhitecturale și studii de fezabilitate) și alte avize și acorduri suplimentare (de mediu, de protecție a patrimoniului, de conectare la rețelele de utilități publice).
2.2. Ce cuprinde un certificat de urbanism – informațiile care nu ar trebui să lipsească dintr-un astfel de document
- Ce conține un certificat de urbanism – Persoanele fizice sau juridice care vor să execute lucrări de construcții și au nevoie de o autorizație de construcție trebuie să solicite mai întâi eliberarea certificatului de urbanism de către autoritățile locale. În acest sens, este utilă cunoașterea unor informații legate de principalele componente ale documentului (cum ar fi cât timp este valabil un certificat de urbanism) pentru a se obține asigurarea conformității cu toate reglementările urbanistice aflate în vigoare.
Prin cunoașterea acestor informații se va ști cum arată și de unde se obține acesta, care sunt condițiile de eliberare ale certificatului de urbanism și care este termenul lui de valabilitate. Principalele componente ale unui certificat tipic de urbanism sunt:
- Partea de informații generale cuprinde datele de identificare ale solicitantului și cele ale terenului pentru care este solicitat certificatul (numele și datele de contact ale solicitantului, precum și adresa și descrierea terenului);
- O parte importantă este cea care prezintă destinația terenului și reglementările urbanistice aplicabile (se precizează dacă terenul poate fi folosit pentru construcții rezidențiale, comerciale, industriale sau de altă natură, dar și ce tipuri de construcții sunt permise);
- O componentă ce oferă informații despre coeficienții urbanistici ai terenului (suprafața construită raportată la suprafața terenului, procentajul maxim al terenului ce poate fi folosit pentru a ridica o construcție, limitări cu privire la înălțimea clădirilor);
- În certificatul de urbanism sunt incluse și restricțiile care pot afecta proiectul (zone de risc sau de protecție, limitări aplicabile etc.);
- În anumite cazuri, este posibil ca într-un certificat de urbanism să existe și alte informații suplimentare, cum ar fi studiile de fezabilitate sau planurile și schițele preliminarii;
- În cadrul documentului, este marcată și perioada de valabilitate a certificatului de urbanism care, în mod normal, este limitată la un an de zile. Este posibil ca la finalul acestui interval să se solicite o prelungire a termenului, putând să se ajungă până la maxim 24 de luni, însă, în acest caz este nevoie de o plată suplimentară a taxei în cuantum de 50 la sută din suma inițială.
2.3. Cum se obține un certificat de urbanism – pașii necesari pentru eliberarea certificatului de urbanism pentru proiectare
Realizarea unui proiect de construcții în România presupune obținerea unor documente care să permită executarea lucrărilor. Printre acestea se numără și certificatul de urbanism, care are un rol esențial în asigurarea conformității cu normele de urbanism și cu cele legale în vederea obținerii autorizației de construcție. Persoanele care vor să solicite eliberarea unui astfel de document trebuie să parcurgă următorii pași:
- Verificarea cerințelor locale – Fiecare primărie sau autoritate locală poate avea propriile reguli cu privire la eliberarea certificatului de urbanism, fiind necesară o informare inițială pentru eficientizarea procesului de obținere a documentului;
- Pregătirea documentelor necesare – Solicitantul va consulta lista de documente și acte cerute și se va asigura că le deține pe toate înainte de a solicita eliberarea certificatului. În cazul în care autoritatea locală identifică o anumită problemă, aceasta este obligată să solicite completarea documentației în vederea eliberării certificatului;
- Depunerea cererii la autoritatea competentă – Cererea, la care se adaugă și celelalte documente solicitate, se depune la autoritatea competentă (primăria sau departamentul de urbanism) fie în formă letrică sau digital, prin intermediul internetului;
- Evaluarea cererii – Autoritățile locale sunt obligate ca în termen de maxim 30 de zile să elibereze certificatul de urbanism în cazul în care sunt îndeplinite toate condițiile sau să refuze acest demers. În cazul unui refuz, acestea au obligația prezentării motivului;
- Eliberarea certificatului de urbanism – După parcurgerea evaluării, autoritatea competentă va elibera certificatul de urbanism în formă letrică sau digitală. Certificatul va putea fi folosit ulterior, atât pentru obținerea autorizației de construire, cât și ca ghid pentru executarea conformă a tuturor lucrărilor de construire.
3. Importanța certificatului de urbanism pentru autorizarea construcțiilor și proiectarea clădirilor
Autorizarea construcțiilor și proiectarea clădirilor sunt elemente esențiale în cadrul proceselor de ridicare a unor imobile cu destinație rezidențială, comercială sau industrială. Certificatul de urbanism pentru construcție îndeplinește un rol important în acest demers, deoarece acesta garantează respectarea tuturor regulilor urbanistice și legale.
În majoritatea cazurilor, legislația în acest domeniu este destul de complexă, existând numeroase împrejurări în care se pot realiza greșeli costisitoare. Evitarea unor situații nedorite devine obligatorie, specialiștii având unele recomandări în această direcție, printre care pot fi amintite:
- Utilizarea serviciilor puse la dispoziție de firme specializate în ceea ce privește partea administrativă și de proiectare a clădirilor. Astfel de companii pun la dispoziția clienților, persoane fizice și juridice, servicii de proiectare, indiferent că este vorba despre proiecte pentru case, spații de birouri, comerciale sau industriale. Mai mult de atât, acești specialiștii pot aprecia ce lucrări necesită un certificat de urbanism în vederea obținerii autorizației de construire;
- Foarte importantă este realizarea unui dosar corect și complet, care să cuprindă toate documentele și actele necesare. Mai mult de atât, este obligatorie verificarea exactității tuturor informațiilor prezentate pentru a nu apărea posibilitatea respingerii cererii;
- În anumite cazuri, certificatul de urbanism poate fi eliberat doar după prezentarea unor avize suplimentare în funcție de natura proiectului. Termenele pentru obținerea acestor avize pot fi destul de lungi. Astfel că, acestea trebuie să fie luate în calcul pentru a nu apărea întârzieri în demararea unui proiect de construcție;
- În anumite condiții, este posibil ca cererea pentru eliberarea certificatului de urbanism să fie respinsă. Acest lucru nu este un motiv de renunțare la proiect, ci mai degrabă o împrejurare în care este nevoie să se aplice niște ajustări în vederea adaptării proiectului la anumite restricții sau cerințe suplimentare solicitate de autorități.
În concluzie, certificatul de urbanism este un document esențial pentru persoanele care doresc să efectueze lucrări de construcție sau renovare, fiind indispensabil în procesul de obținere a autorizației necesare. În absența certificatului de urbanism, obținerea autorizației de construcție nu este posibilă, iar lucrările planificate nu pot fi executate în mod legal.