Compartimentarea casei – 8 Sfaturi utile de care trebuie sa tii cont
Compartimentarea casei si organizarea spatiului este o etapa esentiala in faza de proiectare.
Cand iti construiesti o casa trebuie sa tii cont de o serie de factori importanti. O parere avizata din partea unui arhitect privind compartimentarea, te va scuti de batai de cap. Astfel, te asiguri ca rezultatul final este practic, util si eficient.
Tocmai de aceea, la Housely oferim consultanta gratuita clientilor nostri pentru a ne asigura ca au acces la informatii avizate privind fiecare etapa din procesul de proiectare.
Ne dorim sa iei cele mai bune decizii si sa iti optimizezi costurile.
Am pregatit o selectie cu 8 sfaturi utile de la arhitectii proiectarecase.ro pentru compartimentarea casei.
Iata la ce trebuie sa fii atent!
1. O casa mica si frumoasa – cea mai buna alegere!
O casa frumoasa si practica nu trebuie sa fie neaparat imensa! Peste 50% dintre clientii nostri isi construiesc case mari si ajung sa regrete aceasta decizie, chiar din timpul executiei. De ce? Costul executiei este de cele mai multe ori, mult mai mare decat cel estimat initial. De asemenea, ulterior, vorbim si de un cost lunar de intretinere considerabil mai mare.
2. Pozitioneaza casa spre Soare!
Recomandarea noastra este sa construiesti viitoarea ta casa spre directia Sud-Vest. Astfel, te asiguri ca pe timpul iernii ai suficienta lumina si caldura, in timp ce vara, spatiul va fi mult mai racoros. Cum ne place noua sa le spunem clientilor: “unde nu intra Soarele pe geam, intra doctorul pe usa!”
3. Inaltimea camerelor
Cu cat este mai mare inaltimea, cu atat va creste costul cu incalzirea spatiului dar si costul executiei. 2,55 metri ar trebui sa fie inaltimea minima si nu mai mult de 3 metri.
4. Izolare fonica si termica
Pentru asigurarea izolarii termice si a linistii in casa, peretii trebuie dimensionati corespunzator: minim 20 cm la interior si minim 25 cm + minim 10 cm izolatie pentru exterior.
5. Recuperare caldura si aer nepoluat
In afara de panourile electrice, exista si sisteme moderne de recuperare a caldurii care in acelasi timp filtreaza si aerul. Intr-adevar, investitia initiala este mai mare, insa se amortizeaza in timp mai ales tinand cont de scumpirile continue ale utilitatilor. In orase, nivelul de poluare a crescut alarmant, prin urmare este important sa ne asiguram ca macar in interiorul casei respiram un aer curat. Sa tinem bolile la distanta, nu-i asa?
6. Pozitionarea camerelor
Zona activa a casei – zona de zi (bucataria, livingul, locul de luat masa, biroul) trebuie sa fie separata de zona de noapte (dormitoarele). Se recomanda ca usa de intrare in baie sa aiba un mic geam in partea superioara si nu ar trebui sa fie direct din bucatarie sau living, ci dintr-un hol sau un separeu. Pentru potrivirea eficienta a instalatiilor este recomandat ca baia sa fie amplasata peste alta baie sau peste bucatarie.
7. Ferestrele
Avantajele ferestrelor mai mari sunt aspectul deosebit si luminozitatea. Dezavantajul: ineficienta energetica. Trebuie acordata o atentie deosebita si parapetului ferestrelor la bai sau la bucatarie unde va fi amplasat blatul de lucru.
8. Garajul
Nu se recomanda amplasarea garajului in subsol deoarece creste costurile constructiei si nu va fi folosit drept garaj, ci doar ca spatiu de depozitare. O alegere mult mai buna in locul subsolului pentru spatiu de depozitare este un pod minimal.
Tine cont de sfaturile de mai sus privind compartimentarea casei si nu uita: o casa este o investitie pe termen lung. Asigura-te ca optimizezi costurile si ca noua constructie va fi eficienta din punct de vedere energetic. Astfel, te vei bucura de fiecare zi si iti vei asigura un confort sporit alaturi de cei dragi. Daca ai nevoie de informatii suplimentare sau esti in cautarea unei echipe specializate de proiectanti si arhitecti, Housely iti sta la dispozitie. Oferim consultanta gratuita chiar si celor care nu ne sunt clienti, in fiecare Vineri in intervalul orar 14.30 – 16.30.
Nu uita sa ne urmaresti pe Facebook, Instagram si LinkedIN daca vrei sa fii la curent cu informatii utile din domeniu.
Spor in toate si alegeri inspirate!