7 Sfaturi utile in alegerea terenului pentru casa.
Pentru cei mai multi dintre noi, construirea unei case este un vis implinit. Este un proiect pe viata, locul care ne reprezinta si in care traim alaturi de cei dragi, departe de agitatia din oras. Este ceea ce numim in termeni simpli dar cu o mare insemnatate: acasa.
Insa de la a vrea pana la concretizare, este un proces de durata si complex daca vrem ca rezultatul sa fie asa cum ne-am dorit. Unii dintre noi muncesc o viata pentru a reusi sa-si indeplineasca visul. Prin urmare, este important ca toti pasii sa fie indepliniti corect pentru a ne asigura ca reducem costurile si ca viitoarea noastra casa va fi construita la standarde inalte de calitate.
La Housely intelegem cat de important este acest pas pentru tine si cate eforturi ai facut pentru a ajunge aici. Tocmai de aceea, ne asiguram ca serviciile noastre sunt accesibile si oferim consultanta gratuita in fiecare Vineri intre orele 14.30- 16.30 pentru toti cei care au nevoie de un sfat/ parere specializata privind tot ceea ce inseamna alegerea terenului, proiectarea casei, alegerea echipei de constructie.
Astazi, vom afla care sunt cei mai importanti 7 pasi in alegerea unui teren de casa.
Alegerea unui teren de casa este primul si cel mai important pas atunci cand te-ai decis sa construiesti o casa si are un aport considerabil asupra bugetului alocat construirii cat si asupra proiectului final al locuintei. Trebuie sa tii cont de o serie de factori, prin urmare nu neglija acest pas si nu te grabi pentru a lua deciziile calculat.
La ce sa fii atent pentru a evita pe viitor bataile de cap si costurile neprevazute?
1. Deschiderea terenului
Alege un teren cu deschidere la strada cat mai mare. Se impun anumite retrageri fata de vecinii laterali de 2 – 3 metri, in functie de primarie. Doar in cazurile fericite, primariile permit 60 cm – 1 m retragere fata de limita laterala daca pe acea parte nu avem ferestre si usi sau avem ferestre mate fixe. Pentru evita lipirea casei de hotar, unde va trebuie acordul notarial al vecinului, ar trebui o deschidere de minim 14 m.
Tine cont de aceste retrageri laterale atunci cand alegi terenul.
2. Suprafata terenului
Alege o suprafata de minim 250 – 300 mp a terenului. Primariile impun un anumit procent maxim de ocupare al terenului de 35 – 45% din suprafata lotului dar si retrageri fata de strada de 5 – 7 m. Din aceasta cauza, in spatele casei unde de obicei se doreste petrecerea timpului liber, ramane un spatiu redus.
Asigura-te ca suprafata este destul de mare. Spatiu redus, putem avea si la bloc, nu asta de dorim de la o casa.
3. Utilitatile
Asigura-te de prezenta utilitatilor in zona, cat mai aproape de terenul tau. Cu cat conductele de apa, canalizarea si cablurile de energie electrica sunt la distanta mai mare, cu atat investitia financiara va fi mai mare pentru racordare. Daca nu esti sigur de existenta acestora, solicita la primarie un certificat de urbanism. Cu acesta poti obtine avize de amplasament pentru apa, canalizare, electricitate, gaz si telefonie.
Vei avea nevoie de utilitati, fii atent la existenta lor pentru optimizarea costurilor.
4. Pozitia fata de soare
Asigura-te ca terenul are o pozitionare optima fata de soare. Daca exista constructii inalte pe partea de vest – est va fi obstructionata iluminarea directa de la soare. Lumina va fi, dar nu va bate direct pe casa. Din aceasta cauza, apare umiditatea si un risc crescut de igrasie.
Iluminarea naturala este esentiala pentru locuinta ta.
5. Evita poluarea
Evita zonele poluate. Cu cat strada pe care se afla terenul este mai intens circulata, cu atat aerul este mai poluat. Calitatea aerului poate fi afectata si de fabricile din zona, anumite activitati comerciale cu substante chimice sau existenta cosurilor de fum.
Nu uita, te muti de la bloc pentru liniste si aer curat.
6. Actele de proprietate
Verifica atent actele de proprietate pentru terenul pe care vrei sa il achizitionezi: vanzatorul sa fie adevaratul proprietar, sa nu apara litigii in extrasul de carte funciara si sa fie liber de sarcini. Realizarea tranzactiei prin intermediul notarului ar trebui sa fie sigura.
“Paza buna trece primejdia rea”.
7. Studiul geotehnic
Poti realiza un studiu geotehnic inainte de achizitionarea terenului pentru a afla adancimea de fundare impusa de natura terenului. Anumite terenuri nu au pamant bun de fundare si se poate impune, fie o adancime foarte mare de fundare, fie alte solutii complexe care implica costuri suplimentare.
Bazeaza-te pe studii de specialitate pentru a evita costuri suplimentare.
Atunci cand ai luat decizia de a construi o casa, asigura-te ca iei decizii in cunostinta de cauza pentru a evita costurile suplimentare si neprevazute. Nu te raporta doar la costul terenului ci tine cont de sfaturile noastre.
Ai nevoie de informatii suplimentare?
In fiecare Vineri intre orele 14.30 – 16.30 iti oferim consultanta gratuita.
Nu uita sa ne urmaresti pe Facebook, Instagram si LinkedIN daca vrei sa fii la curent cu informatii utile din domeniul proiectare case.